Životna priča u mom tijelu - body psihoterapija

Body psihoterapija teme

O tjelesnoj/body psihoterapiji

Body psihoterapija polazi od uvjerenja da je za učinkovitu psihoterapiju bitan cjelovit pogled na psihu i tijelo. Pritom se vodi činjenicom da mnogi psihološki problemi poput anksioznosti, paničnih napada, seksualnih poteškoća, problema s prehranom, raznih ovisnosti, imaju izravnu korelaciju u tijelu.

Više o body psihoterapiji...

 

Relational Body Psychotherapy

Termin "Relational Body Psychotherapy" voditelj radionica John Waterston objašnjava ovako:

(engleska verzija dostupna ovdje)
Riječ „relational“ (eng. relation – odnos) u naslovu imena odnosi se na specifičan model psihoterapije koji se odnosi na neposredno prisutan odnos između terapeuta i klijenta. Drugim riječima, transfer ili specifična dinamika koja se stvori u tom odnosu postaje nositelj terapeutskog transformacijskog procesa. 
 
U teorijskom smislu, u ovom obliku terapije radi se u okviru psihoanalitičke metodologije uz specifične doprinose tjelesne psihoterapije. Ovaj oblik tjelesne terapije razlikuje se od ostalih oblika koje se ne usmjeravaju toliko na ponovno stvaranje ranog scenarija unutar sadašnjeg „ovdje i sad“ terapeutskog odnosa. U ovom pristupu terapija nije nešto što se „primjenjuje na“ klijentu, nije tehnička u tom smislu.

 

 

Način na koji klijent biva sa mnom kao terapeutom, kakav odnos stvara sa mnom kao odgovor na mene ovdje i sada je i nositelj procesa i područje za procjenu, oblikovanje, dijagnozu i intervenciju. U tom smislu se ovaj oblik može opisati kao terapija temeljena na odnosu u ovom specifičnom smislu, a ne ekspert/klijent terapija.
 
Na primjer, ako mi klijent govori o snu koji je sanjao, promišljat ću „interpretaciju“ sna kao dio uobičajenije psihološke intervencije. No, kako se radio o psihoterapiji temeljenoj na odnosu, također ću se kao terapeut pitati zašto mi klijent govori ovaj san sada, u ovo vrijeme? Što pokušava stvoriti među nama kroz govor o tom snu? Potom ću promotriti kako odgovori na ovakva pitanja rasvjetljavaju klijentovu priču. Nakon toga transparentno i otvoreno uključujem klijenta u ovakav istovrsni dijalog.

Više o voditelju...

Aktualni ciklusi i radionice iz tjelesne psihoterapije
Završeni ciklusi i radionice iz tjelesne psihoterapije

 

Pogledajte referentu listu organizacija sudionika naših edukacija.

Back to International Experiential Art & Body Psychotherapy Workshop in Dubrovnik